Cloches (Vaste koepels)
   Cloche voor waarneming en mitrailleur Cloche GFM type A
   Cloche voor waarneming en mitrailleur (verbeterd model) Cloche GFM type B
   Cloche voor een dubbele mitrailleur Cloche JM
   Cloche voor een combinatie van dubbele mitrailleur en anti=-tankkanon Arme Mixte
   Cloche voor artilleriewaarneming Waarneming
   Cloche voor granaatwerper Lance-Grenades
   Luchtin- en uitlaat Ventilatie
   Terug naar beginpagina cloches Inleiding
Cloche voor een tweeling mitrailleur (cloche JM)

cloche voor dubbele mitrailleur model 1930
  hoogte Ø ext. dikte gewicht
 
gemeten bij het schietgat
klein model 1,70m 1,60m 20cm 11,5 ton
groot model 2,70m 1,80m 30cm 28,5 ton
groot model in 2 delen 1,95m 1,75m 27,5cm 17,0 ton
cuvelage hoogte dakdikte   gewicht
klein model nr. 1 0,92m 1,25m   2,2 ton
klein model nr. 2 1,44m 2,00m   2,0 ton
groot model nr. 1 1,04m 2,50m   2,5 ton
groot model nr. 2 2,04m 3,50m   2,8 ton
groot model in 2 delen 1,75m 2,50m   5,0 ton
De mitrailleurcloche op blok 4 (Ouvrage Fermont)

Deze cloche was bewapend met een dubbele mitrailleur, die identiek was aan het model dat in de infanterie- kazematten en mitrailleurtourelles stond opgesteld. Hij vuurde flankerend in samenwerking met een andere kazemat en verving zodoende de duurdere mitrailleurtourelle. Naaste de mitrailleur waren links en rechts observatie- openingen. De cloches waren veelal verdiept in een kazemat ingebouwd en ze waren dus beter bestand tegen vijandelijk vuur.
Ook hier stond de schutter samen met de lader op een mobiel platform. Verder was er een handlift om de volle magazijnen naar boven te transporteren en de lege naar beneden. De lege hulzen vielen in een opvangbak en werden na ventilatie afgevoerd. Van dit model zijn er 179 exemplaren gebouwd.

Om beter tanks te kunnen bestrijden op plaatsen waar alleen mitrailleurvuur beschikbaar was, kwam het idee naar voren om dit type cloche om te bouwen en er een anti-tankkanon van 25 mm in combinatie met een dubbele mitrailleur, dus een Arme Mixte (gemengd wapen) in te plaatsen. In maart 1940 werd er gestart met de ombouw, maar met uitbreken van de oorlog in mei 1940 werden de werkzaamheden gestaakt. Slechts een tiental cloches was op dat moment gereed. De aanpassing bestond uit het verwijderen van de aanwezige bewapening en het wijzigen van het schietgat voor de boldoorvoer. De observatieopeningen werden dichtgemaakt.


Cloche voor een gemengd wapen (Cloche AM)

cloche AM (gemengd wapen) model 1934
  bescherming hoogte Ø ext. dikte gewicht
   
gemeten bij het schietgat
klein model 1 en 2 2,49m 1,51m 25cm 26,0 ton
groot model 3 en 4 2,57m 1,51m 30cm 35,0 ton
cuvelage   hoogte     gewicht
klein model 2 0,75m     nb
groot model 3 en 4 0,75m     10,0 ton
Een cloche AM met twee schietgaten

Voor de zgn "Nieuwe Fronten", het deel van de Maginotline dat na 1934 gebouwd werd, was een nieuw wapen ontwikkeld. Dit was de zgn. trumelage; dit wapen bestond uit één 25 mm anti-tankkanon met aan weerzijden een mitrailleur. Dit wapen werd Arme Mixte (gemengd wapen) genoemd. De cloches zijn lichtelijk ovaal van vorm en hebben twee schietgaten die in een hoek van 45° geplaatst zijn; er bestaan ook modellen met één schietgat. Een afsluiter was beschikbaar om het niet-gebruikte schietgat af te sluiten. De bolscharnier was bevestigd aan het wapen en kon met een bajaonetsluiting in het schietgat worden vastgezet. Het niet gebruikte schietgat werd met een afsluiter met bajonetvatting afgesloten. De schutter zat onder het wapen en had een, in het wapen gemonteerde kijker, om te richten. De lader stond achter hem en zorgde voor het goed funktioneren van de wapens. Van dit model cloche zijn er 72 in de "Nieuwe Fronten" gebouwd.

Cloche Observatoire (waarnemingskoepel)

Voor de vuurleiding van de artillerie werden speciale cloches ontworpen, die uitgerust waren met diverse modellen periscopen. Ze werden gebruikt om granaatinslagen te meten en ook de springhoogte van de granaten die in de lucht ontploften te meten. Van deze cloche bestaan twee modellen:

  • Model VP
    Een observatiecloche met de cloche GFM als hulpwaarneming

    De afkorting staat voor "Vision Périscopique". Dit model was vooral te vinden op de geÏsoleerd liggende waarnemingsposten. Ze zijn uitgerust met een periscoop voor de vuurleiding van de artillerie. Een cloche GFM fungeert als hulpwaarneming en voor mitrailleurvuur. Met behulp van katrollen en een contra-gewicht kon de periscoop, met een gewicht van 260kg of 320kg, omhoog en omlaag bewogen worden. De vergroting bedroeg 12 tot25x. De cloche lag verzonken in het betonnen dak en alleen de periscoop was zichtbaar. Het periscoopgat kon met een deksel worden afgesloten. Er zijn 20 cloches van dit type gebouwd


  • Model VDP
    Een cloche voor een periscoop en sleuven voor een kijker

    De afkorting staat voor `Vision Directe et Périscopique". Dit model is te vinden op de waarnemingskazematten van de ouvrages en op sommige intervalkazematten. De drie kijkgaten voor een kijker observeerden een hoek van 210°. De waarnemer stond, net als in een GFM-cloche op een beweegbaar platform. De periscoop met een vergroting van 8x zat met een bajonetsluiting vergrendeld in een gat in het dak. Er zijn 64 exemplaren gebouwd.






Vaste koepel voor waarneming en lichte mitrailleur (GFM) schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) stuur een email Uitleg technische termen Vaste koepel voor granaatwerper en luchtverversing

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op donderdag 19 augustus 2021