Bewapening in Tsjechie - 4,7cm anti-tankkanon
Bewapening

   Bewapening van de bunkers en artilleriewerken inleiding
   lichte en zware mitrailleurs mitrailleurs
   4,7cm anti-tankkanon anti-tankkanon
   mortieren mortieren
   10cm houwitser houwitser
   terug naar de homepage terug naar de homepage


Bijgewerkt:
zaterdag 16 mei 2020
Bewapening in de Tsjechische verdedigingswerken 1934-1938
4,7cm anti-tankkanon model 1936

De grote infanteriebunkers, zowel de zelfstandige als degene die deel uitmaakten van een artilleriewerk, hadden als bewapening behalve mitrailleurs een anti-tankkanon van 4,7cm in combinatie met een mitrailleur. In tegenstelling tot de Franse oplossing waarbij een 47mm kanon en een dubbele mitrailleur hetzelfde schietgat deelden, kozen de Tsjechen voor een andere oplossing. De mitrailleur was bovenop het kanon gemonteerd en beide lopen waren bevestigd in een bolscharnier.

4,7cm anti-tankkanon met mitrailleur (Škoda)
type anti-tankkanon
kaliber 4,7 cm (47mm)
looplengte 204cm
granaatgewicht 1,6 kg
aanvangssnelheid (V0) 775 m/sec
schootsbereik(m) 5.800m
pantserdoorboring 69mm op 500m
52mm op 1.000m
vuursnelheid 35 schoten/min
aantal granaten ???
De schietkamer met rechts het anti-tankkanon (Bunker Brezinka)

Het anti-tankkanon model 36 was door Škoda ontworpen. Het semi-automatische wapen behoorde door zijn prestaties wat betreft nauwkeurigheid en vuursnelheid tot de wereldtop. Een waarnemer in een koepel zorgde voor de vuurleiding door middel van een telefoonverbinding of spreekbuis. De schutter kon de periscoop op het kanon gebruiken om te richten. De hulzen vielen door de flexibele leiding en kwamen terecht in de droge gracht.
Na de Duitse bezetting van Tsjecho-Slowakije werden de verdedigingswerken ontmanteld. Bij de bouw van de Atlantikwall werden de kanonnen ingezet onder de naam 4,7 cm PAK K 36(t). In een aantal bezoekbare bunkers is weer een kanon geïnstalleerd. In de bunker N-S-82 (Brezinka) staat sinds 2003 het originele exemplaar, dat afkomstig is uit Noorwegen.

vorige pagina (Lichte en zware mitrailleurs) schrijf eens wat in het gastenboek home (terug naar de startpagina) stuur een email Uitleg technische termen volgende pagina (5cm, 9cm en 12cm mortieren)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op zondag 31 mei 2020