Museum van de Maginotlinie
Geschiedenis
De in 1975 opgerichte Association des Amis de l'ouvrage de Fermont et de la Ligne Maginot (AAOFLM) had 2 jaar nodig om het ministerie van Defensie te overtuigen het ouvrage Fermont open te stellen voor bezoeken.
Pas op 11 juni 1977 besloot de toenmalige minister van Defensie het Ouvrage aan te wijzen als museum, zodat het publiek kon gaan kennismaken met de Maginotlinie.
De officiële openingsplechtigheid werd bijgewoond door een groot aantal hoge militairen en zelfs de echtgenote van de voormalige commandant, kapitein Aubert, was hierbij aanwezig.
Op 12 juni 1977 werd Ouvrage Fermont voor de eerste maal "bestormd" door de bevolking uit de omgeving en toeristen, nieuwsgierig naar de geheimen van de Maginotlinie.
De conservator van het museum, Jean-Yves Mary, ging in heel Frankrijk op zoek naar kanonnen, infanteriewapens en andere onderdelen om zo de collectie van het museum uit te breiden en interessant te maken
voor het publiek. De Franse Genie gaf toestemming om deze uit de niet meer gebruikte ouvrages weg te halen. In juni 1979 werd het museum officieel geopend.
In 1977 werd een Duits 88 mm kanon voor de Munitie-ingang opgesteld, zodat bezoekers zich een voorstelling kunnen maken van een kanon dat de muur van blok 4 kon doorboren. Dit kanon werd
door de leden van de vereniging opgraven in een bos in de buurt van Parijs.
Het museum, dat opgebouwd was in de Muntie-ingang en ook in het M1, kwam in de loop der jaren steeds voller te staan. De collectie kanonnen, wapens en onderdelen werd steeds groter.
Er ontstond ruimtegebrek en dat deed afbreuk aan het verhaal dat deze museumstukken hebben te vertellen.
In de jaren 90 van de vorige eeuw werd besloten om de museumcollectie op te stellen in een nieuw gebouw buiten het ouvrage. Nu er een grotere ruimte beschikbaar kwam, werd ook
besloten om een aantal hefkoepels in dit nieuwe museum op te stellen.
Met hulp van de genie en zware hijskranen werden uit het ouvrage Bréhain drie hefkoepels gehaald en in de nieuwe hal opgesteld. Ook al het materiaal dat opgesteld stond in het ouvrage,
werd overgebracht naar het nieuwe museum. Tevens werden er panelen in diverse talen gemaakt, die uitleg geven over de functie van de objecten.
Tegenwoordig
Nieuwe museale inzichten en een steeds kritischer wordend publiek waren de aanleiding om vanaf 2009 het museum opnieuw in te
richten. Er werd groot aantal diorama's ingericht
zodat de bezoekers een idee kunnen krijgen hoe wapens en andere onderdelen oorspronkelijk stonden opgesteld. Ook werden twee nieuwe hefkoepels, die afkomstig zijn uit het Ouvrage Molvange, geplaatst: een mitrailleur-hefkoepel en een hefkoepel met 75 mm kanonnen model 1932.
Bekijk het artikel van deze operatie. (Tekst in het Frans)
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op woensdag 18 augustus 2021